FAQ Varen in Utrecht

Kunnen we bij slecht weer annuleren?
U kunt op de vaardag zelf, alleen kosteloos annuleren bij storm in combinatie met langdurig zware regenval. In alle andere gevallen varen we gewoon. De Algemene Voorwaarden op de pagina Tarieven zijn op al onze boottochten van toepassing.

Wat als het gaat regenen op de vaardatum?
We varen met open sloepen die bij regen geheel overkapt kunnen worden. De zijkanten kunnen d.m.v. ramen dicht geritst worden. Bij een flinke bui kunnen we dus gewoon doorvaren.

Kan de kap er tijdens het varen ook weer af?
Ja, als het droog wordt,kan in overleg met de schipper de kap weer ingeklapt worden. Want “open” varen vinden we toch het leukst. Door de lage doorvaar hoogte (1.90 meter) op de singels, is de stahoogte onder de kap en het uitzicht ook enigszins beperkt.

Wanneer wordt de kap geplaatst?
We monteren de kap alleen als er veel langdurige regen verwacht wordt en op speciaal verzoek. Bij bruidsvaarten zijn we eerder geneigd de kap te plaatsen.

Mag er muziek gedraaid worden aan boord?
Nee, er mag helaas geen versterkte muziek worden afgespeeld. De gemeente heeft hiertoe besloten omdat er teveel overlast voor omwonenden is ontstaan. Geluid draagt immers ver door over het water. Wel mag er akoestisch worden gezongen of bijvoorbeeld gitaar worden gespeeld.

Waar vandaan vertrekken de sloepen?
We vertrekken vanuit hartje centrum vanaf de Oudegracht (Tolsteegzijde) t.h.v. nr. 175 bij de Gaardbrug. Zie het kaartje en routebeschrijving op de pagina Afvaartsteiger

Kunnen we met meer dan 12 personen op 1 sloep?
Ja dat kan!  De sloep dient wel officieel door de Scheepvaartinspectie gekeurd te zijn en er moet een exploitatievergunning verstrekt zijn door de Gemeente Utrecht. Varen in Utrecht.nl is in het bezit van 4 exploitatievergunningen.  Al onze sloepen zijn gekeurd door de Scheepvaartinspectie. Op de grootste sloep kunnen 42 personen. Bij meer deelnemers verdelen we de groep over meerdere sloepen.

Kunnen we ook korter varen dan 1 ½ uur?
Ja, dat is mogelijk. Informeer in dat geval naar de tarieven, er geldt een minimum tarief, afhankelijk van de groepsgrootte. Als u slechts 1 uur vaart, zorg dan dat je 5 minuten voor aanvang aanwezig bent. Voor een rondje Utrecht hebben we het volle uur echt nodig.

Mogen we zelf hapjes en drankjes meenemen aan boord?
Alleen tijdens de borreltocht en tapastocht regelen wij voor u de drankjes en hapjes. Op de overige vaarten mag u zelf hapjes en drankjes meenemen aan boord. We rekenen daar niets extra voor. We verwachten wel dat u alle afval weer mee van boord neemt en niet op de werven achterlaat.

Kunnen jullie voor hapjes en drankjes zorgen?
Ja, dat kan. We brengen de drankjes gekoeld aan boord en rekenen een vast tarief van € 8,50 per persoon per uur. (bier, wijn, rosé, frisdranken) Koud bittergarnituur (kaas, worst, olijven, nootjes) kost € 5,75 p.p., warm bittergarnituur € 5,75 p.p., luxe bittergarnituur kost € 9,00 p.p., koffie/thee arr € 4,00 p.p., en een lunch vanaf € 13,50 p.p., zie onze pagina “Catering tarieven“.

Is het drankarrangement onbeperkt?
Nee, we berekenen gemiddeld 2 1/2  drankje per persoon per uur. De één drinkt wat meer, de ander wat minder. Er is van alles voldoende aanwezig en u kunt dus gewoon gezellig borrelen. Het arrangement geldt alleen tijdens de vaartocht. U kunt na de tocht geen restanten meenemen.

Betalen we voor de hele inhoud van de koelbox?
Nee, u betaalt een gemiddeld aantal drankjes berekend aan de hand van de totale vaartijd. Het is een arrangement wat betekent dat we in totaal meer drank mee aan boord nemen zodat iedereen voldoende drankjes en keus heeft.

Kan ik alleen bier of wijn krijgen in plaats van frisdrank?
We kunnen wanneer u dat van te voren aangeeft wel meer of minder van een bepaalde dranksoort aan boord brengen. Het blijft echter een arrangement. Het is niet de bedoeling dat men dronken wordt aan boord. We houden het graag gezellig aan boord. 

Kunnen we de tocht combineren met een andere activiteit?
Ja, we bieden arrangementen aan en kijk ook eens op onze evenementen pagina.